De heropstanding van de Sint-Jansmarkt.
 
Het Jaar van het Dorp staat voor onze heemkring in het teken van “50 jaar Averbode”. De gemeente Averbode mag dan officieel tot het verleden behoren, er wordt alles aan gedaan om het dorpsleven springlevend te houden. In mei namen maar liefst 160 leden en sympathisanten deel aan de heemwandeling. Hoogtepunt in 1978 vormen ongetwijfeld de Sint-Jansfeesten in het laatste weekend van juni. In samenwerking met de fanfare werd de oude jaarmarkt, ter gelegenheid van de naamdag van Sint-Jan, nieuw leven ingeblazen. Die Sint-Jaarmarkt was ter ziele gegaan in 1954, als een armtierige varkensmarkt op het erf van café Den Eik.
 
 
Het “feestprogramma” werd ingezet met een jubileumbal op vrijdag 23 juni. Alle Averboodse vijftigjarigen én een aantal oude getrouwen van de Sint-Jansvrienden werden door niemand minder dan Gaston Geens in de bloemetjes gezet, en daarop “mocht ons aller Mil Camps het kermisorgel op gang duwen, schuifpoeder uitstrooien en… het volksbal kon beginnen!” Op zaterdag werd het langverwachte boek Averbode gemeente 1928-1976. Wording en groei, onder redactie van.Leon Laureys voorgesteld.
 
 
’s Zondags volgde een kruidenwandeling met Leon Joris als gids en een muziekfestival met optredens van tal van fanfares en harmonieën uit de omgeving. Tegelijkertijd stelde op het voormalige gemeentehuis de Antwerpse kunstenaar Jos Van de Vijver tentoon.
 
 
Sluitstuk van het Jaar van het Dorp moest het Spel zonder grenzen worden. De Vijvers zouden het toneel vormen van een groot evenement waaraan families en verenigingen uit alle deelgemeenten van Scherpenheuvel-Zichem konden deelnemen. Om financiële redenen werd de massamanifestatie vroegtijdig van het programma geschrapt. In het Mededelingenblad van juni 1978 vinden we dan ook een sneer aan het adres van het nieuwe gemeentebestuur: “Daar wij een zo geringe financiële steun kregen van ons gemeentebestuur voor onze festiviteiten moeten wij u tot onze grote spijt melden dat het geplande “SPEL ZONDER GRENZEN” op 3 september NIET ZAL DOORGAAN!”